Mi a szín és hogyan látunk egy színt?
A színeket a szemünkkel látjuk oly módon, hogy a receptor sejtjeink a színtelen energiasugárzást az agyunkba továbbítják, ahol színként érzékeljük azokat.

A szín valójában egy hullámhossz, amit a szemünk a 380-780 nm terjedő skálán értelmez, azaz valójában a szín egy olyan fény, amit a szemünk képes érzékelni.

A színnek fő tulajdonságai:

Árnyalat (színezet) – tiszta spektrumszínek nevei, mint a – kék, zöld, piros, a többi szín és összes árnyalatuk.

Telítettség – telítettlenség: a szín szürke tartalmát jelöli, minél kevesebb a szín szürke tartalma, annál telítetettebb, élénkebb, rikítóbb egy szín, és minél több a szürke benne, annál inkább telítetlen egy szín – azaz: törtebb, pasztellesebb, fáradtabb.

Világosság /sötétség: milyen százalékban tartalmaz a szín fehéret, vagy feketét

/azaz: minél több fehéret adunk egy színhez, annál világosabb, és minél több feketét annál sötétebb lesz/

A három fő színünk: kék, sárga és piros, ők nem állíthatók elő más színekből, de minden további szín ezen fő színek keverékéből jön létre.

A másodlagos színek a két-két főszín keverékéből keletkeznek, mint a zöld, narancssárga és a lila.

A további színek pedig az elsődleges és másodlagos színek keverékéből jönnek lére, mint a vöröses narancs (piros+ narancssárga) és a többi színek./lásd lentebb/

A tizenkét felé osztott színkör a színek neveivel

 

 

A 12 részes színkör és a színek tulajdonságai

A színek lehetnek meleg vagy hideg színek, illetve a legtöbb színnek van meleg és hideg árnyalata is.

Kivételnek vagy határesetnek mondhatjuk a lilát és a barnát, amit az Évszak színtípusoknál pl. csak hideg színként (lila) és csak meleg színként (barna) értelmezhetünk.
(Erről megoszlanak a vélemények, mert ezeknek a színeknek is van meleg és hideg árnyalata, de ez nem a mai blog bejegyzésünk témája)

Meleg színek: sárga, narancssárga, vörös- bíbor, illetve valamennyi szín, ami a vörös, narancssárga, a napsárga, a tűz, a vér irányába közelít – az meleg szín. /de pl. a citromsárga – az már hideg/

Hideg színek: zöld, kék, illetve valamennyi szín – ami a kék irányba, a vízhez, a jéghez közelít az hideg szín.

Komplementer színek: színkörön az egymással szemközt lévő színeket (180 fokra vannak egymástól) kiegészítő színeknek nevezzük, azaz egymás komplementerei, mint a sárga – lila, zöldpiros, kéknarancssárga, stb.

Te melyik színt szereted?

Képek forássa: Google, Pinterest.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Vissza a tetejére