NŐI TESTALKATOK

A legalapvetőbb öt testalkat típust ismerjük ma meg, ezenkívül létezik ezek számos kombinációja, a lenti ismertetők azonban mindegyik más kombinált testalkat típusra is alkalmazhatók.

Az öt fő típus: körte, banán (téglalap), fordított háromszög, homokóra és alma (kerekded).

Ismertető a testalkatokhoz

Testalkat típusunk megállapításához tisztában kell lennünk néhány alapvető ismerettel.

Teljesen arányos test esetében a középvonalunk a lábtövünknél van, ahol kezdődnek a lábszáraink. Ebben az esetben a felső és alsó testrészünk arányos, a felső és alsó testrészünk közel egyforma méretben: váll, mell, csípő és a derék karcsú.

Ebben az esetben a lábhossz a testmagasságunk fele.

Nagyon kevés Nő rendelkezik ilyen testalkattal, mert valamelyik testrészünk alsó vagy felső a középvonaltól vagy feljebb, vagy lejjebb helyezkedik el.

Ha feljebb, akkor szép hosszú lábaink vannak és rövid derekunk, ha lejjebb van a középvonalunk, akkor a lábaink rövidebbek és a derekunk hosszabb.

Nagyon kevesen mondhatjuk azt magunkról, hogy tökéletes arányokkal rendelkezünk, de ezzel semmi gond nincs.

Ha már tudjunk, hogy milyen a testalkatunk, akkor az előnyös részeinkre kell mindig némi rafinériával helyeznünk a hangsúlyt és a kevésbé előnyösöket pedig eltakarnunk.(nem hangsúlyoznunk)

A váll ás csípő szélességét mérjük meg elsőként a csípő/ váll arányát alapul véve, pl.. homokóra, vagy téglalap alkat, esetében ez a szám általában: kb.1, ha 1-nél nagyobb, akkor lehetsz körte alkat, vagy, ha ez a szám 1-nél kisebb, akkor lehetsz alma alkat.

Érdemes még megnézned a derék/csípő arányodat (derék szélessége osztva a csípő szélességével) egyenlő arányok esetén a szám: 0,7…-0,8…. (homokóra alkat)

Ez a szám sokszor kisebb 0,7-nél és sokszor nagyobb 1-nél, vagy lehet egyenlő értéke a derekadnak és csípődnek, azaz 1 körüli az értéke.

Ha kisebb a szám, mint 0,7, akkor valószínűleg a körte (háromszög) típusba tudod magad leginkább besorolni. (ez a leggyakoribb típus a női alakok közül)

Amennyiben egyenlő 1-el az arány vagy közelít hozzá, akkor valószínűleg az alma (kerek) vagy a banán (téglalap) vagy még a fordított háromszög típusba vagy ezek valamelyik alternatívájába tudod magad besorolni.

Nézd még meg a melleid és a csípőd arányát is: homokóra alkat esetében az arány 1: 1 vagy nagyon közel áll hozzá.(mellszélességed –  osztva a csípőd szélességével)

Ha a melled szélesebb, mint a csípőd, akkor a fordított háromszög alkat jöhet szóba, ha a csípőd szélesebb, akkor a körte (háromszög) alkathoz állsz közelebb, vagy az lehetsz. Minden esetben vedd figyelembe még a váll szélességedet, és a mellkas bőségedet is, mert lehet kisebb melled, de szélesebb vállad akár.

A csuklódat is ajánlott megmérni, amely a csontozatodról árulkodik leginkább, az átlag női csukló mérete kb. 14 cm, ettől vastagabb esetben szélesebbek a csontjaid, ha 14 cm – nél keskenyebb, akkor pedig vékony csontozatú vagy.

A különböző testalkatoknak mi áll jó, illetve mi nem – az  ingyenes Ajándékkönyvünkből megtudhatod itt: Ajándék, ajándékutalvány

Kép forrása: Google