AZ ÉVSZAK SZÍNTÍPUSOK

A színtanácsadás egy következetes színrendszeren alapszik, amely az embereket a fizikai jellemzőik alapján 4 fő csoportba sorolja. Ez a színelmélet rendszere, amely Johaness Itten svájci festő nevéhez köthető.

A színek tulajdonságait figyelembe véve 4 különböző színcsoportot határozott meg Itten, amelyeket elnevezett az évszakokról.

Ebből kettő hideg szín világot képvisel, mint a NYÁR és a TÉL, kettő pedig a meleg színek világát, mint a TAVASZ és az ŐSZ.

A tél és a nyár közös tulajdonsága a hideg színek, annyi különbséggel, hogy a tél színvilága élénk, telített, míg nyár színei lágyabbak, fakóbbak, pasztellesek, de szintén hidegek.

Az ősz és a tavasz közös tulajdonsága a meleg színek, míg az ősz színei az erőteljes, sötét, tompább színek, addig a tavasz színei: élénkek, világosak és üdék.

Később a négy évszak típus, a TAVASZ, NYÁR, ŐSZ, TÉL közös tulajdonságait figyelembe véve meghatározták minden szín csoporton belül három altípust, így összesen 12 színtípusról beszélünk.

Az évszakok további tagozódását tehát az évszak 3 fő tulajdonsága határozta meg. Minden évszaknál van egy alaptípus, amely csak hideg vagy csak meleg színeket képvisel és vannak a kevert típusok, amelyek valamelyik meleg vagy hideg évszak határán vannak.

Részletesen a későbbiekben foglalkozunk egyenként is velük.

Vissza a tetejére