A színek ismerete nélkül nem tudunk az évszak elméletről beszélni, ezért az előző írásunk után egy kicsit még a színek világával folytatjuk.

A színtanácsadás egy jól felépített rendszeren alapszik, az évszakok elméletén, mely szerint a külső fizikai jellemzőik alapján az emberek besorolhatók a 4 évszak egyikébe.

Az évszakok színtípus elmélete elég korai időre – Johannes Itten svájci festő és művésztanár nevéhez fűződik, aki az 1920- as években a Bauhaus-ban tanított.

Johannes a diákjainál figyelte meg, hogy olyan színekhez vonzódtak, amelyek megegyeztek a fizikai megjelenésükben található színekkel, harmonizálva a hajuk, szemük és bőrük színeivel.

Vagyis a világos hajú és bőrű festő tanoncok szívesebben használtak festéskor világosabb – pasztellszíneket, míg a sötét hajú diákok az élénk és sötétebb színeket használták teljesen természetesen.

Fenti felfedezés alapján született meg az ÉVSZAK szín elmélet, aszerint, hogy Johaness megfigyelte, hogy a tanítványai fizikai külső jellemzői 4 csoportba oszthatók, amelyek megegyeznek a 4 évszak jellemzőivel.

Minden évszak típushoz meghatározott tulajdonságok tartoznak és ezen tulajdonságok alapján különböztetünk meg NÉGY FŐ csoportot, amelyet a tavasz, nyár, ősz és télről nevezett el Johannes Itten.

Ebből kettő hideg szín világot képvisel, mint a NYÁR és a TÉL, kettő pedig a meleg színek világát, mint a TAVASZ és az ŐSZ.

A tél és a nyár közös tulajdonsága tehát a hideg színek, annyi különbséggel, hogy amíg a tél színvilága élénk, telített, addig a nyár színei lágyabbak, fakóbbak, pasztellesek, telítetlenebbek, de szintén hidegek.

Az ősz és a tavasz közös tulajdonsága a meleg színek, míg az ősz színei az erőteljes, sötét, tompább színek, addig a tavasz színei: élénkek, világosak és üdék.

Nézzük akkor általánosságban a négy típust:

TÉL TÍPUS:

Az ebbe a csoportba tartozó Nőkre, de ugyanez igaz Férfiakra is leginkább az éles ellentétek, erős kontrasztok jellemzők.

Hajuk színe: fekete, kékes-fekete, sötét barna, barna, jeges vagy hamvas barna, világosabb barna, szürke, később hófehér, de akár még jeges szőke vagy hamvas szőke is lehet. (nagyon ritka)

Szemük színe: szürke, szürkéskék, kék, ibolya kék, fekete, sötétbarna, mogyoróbarna, élénk zöld, de mindenképpen (többnyire, mert ez sem szabály) ragyogó, élénk – általában feltűnő.

Bőrük színe: hófehér, fehér, porcelán színű, bézs színű, tejfehér, vagy olíva színű (többnyire a mediterrán típusnál, de ez sem szabály), sötét barna, fekete színű (déliek és afrikaiak)

A TÉLNÉL az arcon belül feltűnően kiemelten ragyog a haj és a szem. (nem olvad egybe az arcbőr színe – a szem és a haj színével – láthatóak a kontrasztok)

NYÁR TÍPUS

Az ebbe a csoportba tartozó Nőkre, de ugyanez igaz Férfiakra is leginkább a visszafogott, lágyabb, pasztellesebb színek a jellemzők.

A nyár színei hidegek, halványak, fátyolosak, szürkések, kékesek, rózsaszínesek, de jóval visszafogottabbak, mint a Tél erőteljesen telt színei.

A nyár a hideg, tört, világos és közepesen erős színek világa.

Hajuk színe: hamvas szőke, hamvas barna, barna, sötétebb barna is, de hideg árnyalatú vagy fakó, jeges barna, jeges gesztenye is lehet.

Szemük színe: szürke, szürkéskék, szürkészöld, ritkán világos barnás- zöldes, vagy világosabb fakó barna, világos mogyoróbarna, még zöldes barna, olajzöld is lehet, de nem üt el nagyon az arc színétől, szinte egybeolvad vele.

Bőrük színe: rózsaszín, tej, krém, bézs, csontszínű, makadám dió színű, közép bézs is lehet.

A NYÁRNÁL nem feltűnőek – inkább lágyak a vonások, nincsenek nagy kontrasztok – a haj és a szem színe finoman, lágyan simul egybe a bőr színével.

A meleg színek a Nyárnak nem jó választás, mert az arcot nagyon sápadttá teszik, azaz sárgítják.

ŐSZ TÍPUS

Az ebbe a csoportba tartozó Nőkre, de ugyanez igaz Férfiakra is leginkább a melegség, a sok színűség, a természetesség jellemző színekben.

Ennek a típusnak a színei adják vissza leginkább az évszak színeit. A melegséget, a puhaságot, az otthonosságot, a tűzet, a természetességet.

Az őszből, hiányzik a tavasz bohémsága, a tél uralkodói jellege, a nyár törtsége, lágysága, ő a maga természetesség, úgy szép, ahogy VAN.

Nagyon kevés NŐ tartozik az ŐSZ típusba, holott szeretjük magunkat ide sorolni (lásd meleg vörös hajszíneink, ha volt ilyen színű hajad, nem ősz típusként), de az ősz természetes színeivel nagyon kevesen rendelkezünk.

Hajuk színe: aranyszőke, aranybarna, vörös, rezes, barna, és általában vöröses, rozsdás árnyalatú

Szemük színe: barna, aranybarna, világos mogyoró barna, mogyoró barna, zöld, olajzöld, sok féle színű lehet- általában meleg hatású.

Bőrük színe: bézs, világos bézs, barnásabb (aranylóbb) bézs és mivel ebben a típusban a legtöbb a vörös pigment anyag  –  a bőr színe mindig meleg aranyló árnyalatú. Gyakran jellemző, hogy arcuk vörösesen szeplős.

TAVASZ TÍPUS

Az ebbe a csoportba tartozó Nőkre és Férfiakra is leginkább az élő és eleven színek a legjellemzőbbek, mint a világos, barackos arcszín és bőrszín néha szeplővel, vagy márványos /aranylós színnel, amelyből feltűnő a szem és a haj melegsége. Ez a típus nagyon különleges és ritka.

Hajuk színe: aranyszőke vagy aranytónusú világos barna, szökés- vörös, vörös színű, mogyorószínű, barna esetleg sötét barna, de mindenképpen meleg árnyalatú.

Szemük színe: világos barna, aranybarna, meleg zöld, türkizkék, türkizzöld.

Bőrük színe: világos, barackos, törtfehéres arcszín, márványos, sápadt is lehet- néha szeplőkkel tarkítva.

Minden évszakon belül még megkülönböztetünk 3 altípust, amelyről a következő írásainkban olvashatsz.

Képek forrása: Google